geschikt 5

10 tips om effectief te studeren

Het gaat er niet alleen om wat je leert maar ook hoe je leert. Ofwel hoe leer je leren? Graag geven we je een aantal handvatten om zo effectief mogelijk te studeren. Welke tip vind jij de beste?

1. Gebruik een agenda
De belangrijkste tip van allemaal: gebruik een agenda! Het maakt niet uit of het een papieren of digitale agenda is. Plan je colleges en werkgroepen erin, sociale activiteiten en sport en natuurlijk je deadlines. Als je alle activiteiten erin zet krijg je een goed overzicht. Dat geeft rust in je hoofd en je bent je er sneller van bewust wanneer je echt moet beginnen met studeren, schrijven, etc. Als je de agenda ook voor de leuke activiteiten gebruikt wordt je agenda ook wat minder snel negatief beladen.

2. Routine is key
Hoe duidelijker je wekelijkse routine is, hoe normaler het is om op bepaalde dagen en tijden te studeren. Dan hoef je niet steeds jezelf op wilskracht naar de bieb te slepen, maar kun je die energie gebruiken om daadwerkelijk te studeren. Probeer je studieritme aan te passen aan je bioritme: ben je een ochtend- of avondmens? Stem daar je studieplanning voor zover als mogelijk op af.

3. Waar studeer je het best?
Zorg dat je een studieplek vindt waar jij goed kunt werken. Misschien is dat voor jou een opgeruimd bureau op je kamer, aan de keukentafel, of juist een werkplek in de bieb met geroezemoes op de achtergrond. Probeer verschillende plekken uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

4. Uitstelgedrag aanpakken
A. Beginnen is moeilijk
Gebruik de ’10-minutenregel’. Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten gaat leren. Als je eenmaal bezig bent, gaat het vaak best goed en blijf je langer studeren.

B. Maak het concreet
Stel duidelijke, kleine doelen. Als een doel behaald is: beloon jezelf.

C. Say-do methode
Vertel aan vrienden en familie wanneer je gaat studeren. Vraag ze je er aan te herinneren en je te steunen.

5. Studeer actief
Studeer niet te lang achter elkaar op dezelfde manier, maar wissel activiteiten af (lezen, samenvatten, opgaven maken). Bereid een bijeenkomst voor: welk onderwerp zal aan de orde komen? Blader alvast het bijbehorende hoofdstuk/boek door. Scan de tekst. Bekijk de grafieken en schema’s. Wat weet ik er al van? Bekijk, als dat mogelijk is, de presentatie van vorig jaar vooraf. Boek of artikel bestuderen: begin niet direct te lezen, maar kijk eerst eens hoe het boek/ artikel is opgebouwd. Lees de flap en de inhoudsopgave. Bekijk afbeeldingen, grafieken, vetgedrukte tekst, samenvattingen. Welke vragen komen er bij je op?

6. Neem liever veel korte pauzes dan één lange pauze
Verwacht niet van jezelf dat je uren achter elkaar effectief kunt leren: gemiddeld kunnen mensen zich 45 minuten achter elkaar concentreren. Alles wat je daarna bestudeert wordt minder effectief opgenomen. Om effectief te leren zijn veel korte pauzes net zo belangrijk als het bestuderen van de studiestof. Ga in een pauze echt iets anders doen, bijvoorbeeld even lopen, iets drinken, een praatje maken, een mindfulness- of ontspanningsoefening.

7. Maak aantekeningen tijdens een bijeenkomst
Blijf tijdens colleges bij de les door aantekeningen te maken. Probeer de docent niet bij te houden en alles op te schrijven, maar maak bijvoorbeeld een mindmap. Als de docent de powerpoint van tevoren online zet, print deze dan uit, of zet ze op je laptop om makkelijk extra aantekeningen te maken bij het college.

8. Studeer samen
Het kan helpen om met iemand af te spreken om samen te studeren. Je vergroot de kans dat je daadwerkelijk gaat studeren, je houdt elkaar bij de les tijdens het studeren en het is gezelliger tijdens de pauzes. Leg de stof ook eens uit aan medestudenten of vrienden.

9. Overhoor jezelf
Door jezelf tijdens het studeren vragen te stellen neem je de stof makkelijker op. Bekijk bijvoorbeeld oude tentamens en bedenk tijdens het studeren soortgelijke vragen over de stof die je bestudeert.

10. Als je er alleen niet uitkomt, zoek op tijd hulp!
Als je moeite hebt met studeren of als je twijfels hebt over je studiekeuze, je studieplanning of andere studie-gerelateerde zaken kun je een afspraak met de studiecoach maken.

En welke tip past het beste bij jou? Wist je dat je bij BRAVE MINDS altijd een persoonlijke studie coach krijgt? Die kun je om hulp vragen, als studeren even niet lukt!

Don’t Stop Here

ONTDEK MEER

Lancering Brave Minds.TV​

LANCERING. Daar gaan we dan: Brave Minds.TV. Het streven? Onderwijs weer een stapje toegankelijker, persoonlijker en effectiever te maken. En zo (met alle liefde!) vasthouden aan ons streven naar fris en innovatief onderwijs, dat erop gericht is mensen tot bloei te laten komen.

Verslag van Werkzaamheden 2022

Elk jaar leveren wij een verslag van werkzaamheden op. Dit is een verplichting voor erkende onderwijsinstellingen in Nederland, volgens de Wet educatie- en beroepsonderwijs. Hierin wordt gereflecteerd op de afgelopen periode en vooruitgeblikt naar het toekomstige schooljaar.

Een goede planning maken: tips & tricks

Hoe zorg je dat je dat examen haalt of op tijd inlevert? Een goede planning is essentieel om op tijd jouw diploma te behalen. Daarom geven je graag wat tips & tricks om een goede planning te maken.