Crebo-erkend: wat is het?

Dé meest waardevolle (h)erkenning van jouw mbo-diploma

Is het tijd voor een nieuwe stap en ben je op zoek naar een mbo-opleiding die bij jou past? Wij bieden je wegwijs zodat je niet verdwaalt in alle informatie die je op het internet kunt vinden. Als je op zoek bent naar een opleiding, zie je misschien weleens het woordje ‘crebo’ voorbij komen. Een belangrijk woordje, maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor jou?

Wat betekent crebo-erkend?
Crebo staat voor het Centraal Register Beroepsopleidingen. Dit is een overzicht waarin je alle erkende Nederlandse beroepsopleidingen, en dus mbo-opleidingen, kunt vinden. Als iets ‘erkend’ is, betekent dat dit officieel is goedgekeurd door de overheid.

Door deze goedkeuring weet iedereen in Nederland wat de waarde is van het diploma dat je krijgt, nadat je deze opleiding hebt gevolgd. Dat komt omdat de diploma-eisen (te behalen kentaken en werkprocessen) vooraf met elkaar zijn afgesproken. Zo weet iedereen exact wat een student heeft gedaan, indien deze een crebo-erkende opleiding heeft gevolgd.

Waarom is crebo belangrijk voor jouw toekomst?
Nu hoor ik je denken: hoe belangrijk is de crebo-erkenning nou echt? Je had er misschien zelf eerder nog nooit van gehoord. En een diploma is toch een diploma? It is not that easy! Jouw toekomstige werkgever ziet dit toch even anders. Heb jij net jouw diploma behaald en wil je gaan solliciteren? Omdat het crebo-nummer een landelijk erkende waarde geeft aan jouw opleiding, vindt jouw werkgever dit belangrijk. Als blijkt dat jouw diploma toch niet erkend is, voldoe je misschien niet aan de eisen en kwaliteiten die een werkgever van jou verwacht. Het kan zo zijn dat je dan opnieuw de schoolbanken in moet, of een extra cursus moet volgen. Dit kost jou extra tijd én geld! Dat is niet wat je wil. 

Een waardevol diploma dat wordt (h)erkend
Soms kan het lastig zijn om een onderscheid te maken in erkende, en niet-erkende mbo-opleidingen. Natuurlijk zijn de meeste scholen erkend door de overheid. Helaas kan het zo zijn dat er toch opleidingen worden aangeboden zonder crebo-erkenning. Dit kan ook zeker het geval zijn bij grote bekende Nederlandse onderwijsinstellingen. Kijk dus extra goed of jij het crebo-nummer ziet staan bij jouw favoriete opleiding. Zie je dit niet? Dan is de kans groot dat jouw diploma minder waard zal zijn dan het lijkt. En dat is erg zonde.

Waar vind ik een crebo?
Elke mbo-opleiding van MBOzaak heeft een eigen specifiek crebo-nummer. Dit nummer staat vermeld op de webpagina van de desbetreffende opleiding op onze website. Een crebo-nummer bestaat altijd uit 5 cijfers. Zo kun je ‘m gemakkelijk herkennen! 

Daarnaast houdt de overheid netjes bij welke beroepsopleidingen erkend zijn. Deze overheidsinstelling heet ook wel de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zij zorgen ervoor dat het CREBO jaarlijks up-to-date is. Hun register is openbaar beschikbaar waardoor je altijd kunt checken wat jouw opleiding, en dus jouw diploma, waard is: https://duo.nl/open_onderwijsdata/middelbaar-beroepsonderwijs/erkende-opleidingen/erkende-opleidingscode-en-beroep.jsp. 

Direct naar jouw favoriete crebo-erkende opleiding
Het volgen van een crebo-erkende opleiding geeft jouw toekomst een boost: geef het de waarde die het verdient! Check hier onze pagina en vind jouw favoriete erkende mbo-opleiding!

 

Don’t Stop Here

ONTDEK MEER

Lancering Brave Minds.TV​

LANCERING. Daar gaan we dan: Brave Minds.TV. Het streven? Onderwijs weer een stapje toegankelijker, persoonlijker en effectiever te maken. En zo (met alle liefde!) vasthouden aan ons streven naar fris en innovatief onderwijs, dat erop gericht is mensen tot bloei te laten komen.

Verslag van Werkzaamheden 2022

Elk jaar leveren wij een verslag van werkzaamheden op. Dit is een verplichting voor erkende onderwijsinstellingen in Nederland, volgens de Wet educatie- en beroepsonderwijs. Hierin wordt gereflecteerd op de afgelopen periode en vooruitgeblikt naar het toekomstige schooljaar.

Een goede planning maken: tips & tricks

Hoe zorg je dat je dat examen haalt of op tijd inlevert? Een goede planning is essentieel om op tijd jouw diploma te behalen. Daarom geven je graag wat tips & tricks om een goede planning te maken.